Često postavljena pitanja
Često postavljena pitanja

TNG (tečni naftni gas) je mešavina ugljovodonika, uglavnom sastavljena od propana i butana.

TNG je izuzetan, višenamenski energent; može se koristiti za grejanje i hladjenje prostorija, kuvanje hrane, potrosnju u industrijske svrhe itd.

Njegova visoka toplotna moć obezbedjuje veliku količinu raspoložive toplotne energije (toplotu) potrošnjom malih količina gasa.

TNG ima nizak uticaj na životnu sredinu i zahvaljujući mogućnosti prevodjenja u tečno stanje pod pritiskom (utečnjavanje), može se skladištiti u malim posudama i lako transportovati bilo gde, a naročito na mesta u kojima ne postoji mreža prirodnog gasa.

TNG – propan (smeša‘’C’’, prema svetskim UN-ovim propisima o drumskom, železničkom, pomorskom i avio transportu), TNG-propan butan smeša (smeše A1, B1, B2, B) i TNG-butan (smeše A, A01, A02, A0).

 

TNG – propan može sadržati propilen, butilen, butan i etilen sa sadržajem propana ne manjim od 95%.

 

TNG – propan butan smeša je smeša ugljovodonika dobijena iz kombinacije približno 70% n-butana i izobutana i prosečno 30% propana.

Da. Povraćaj plaćene akcize se odobrava za industrijsku upotrebu TNG-a, kao i zagrejanje domaćinstva.

Za više detalja posetite download sekciju.

Da. TNG ima nižu jediničnu cenu po jedinici toplotne moći od većine fosilnih goriva.

Da. TNG je, zajedno sa prirodnim gasom, najčistije fosilno gorivo, sa izuzetno niskim emisijama CO2, nesagorelih ugljovodonika, sumpor-dioksida i azotnih oksida. Takodje, tokom sagorevanja TNG-a ne nastaju čvrste čestice i sitna prašina (PM10 i PM2,5) tipične za sagorevanje biomase, dizela i mazuta.

Kontaktirajte nas

Ostanu u toku

Prijavite se za naš bilten da biste saznali kako da maksimalno iskoristite svoju energiju.