Šta je TNG

 

 

Šta je TNG

 

TNG (tečni naftni gas) je smeša ugljovodonika, većinskog sadržaja propana i
butana. Više od 70% se dobija ekstrakcijom iz prirodnog gasa, a ostatak rafinacijom iz sirove nafte. Na prosečnim temperaturama TNG se veoma lako prevodi u tečno stanje, te ga je takvog jednostavno transportovati svuda raznim sredstvima prevoza: kamion cisternama, vagonima ili brodovima.
Odorizovan je merkaptanom, kako bi se lako detektovao u slučaju curenja.

Zahvaljujući svojoj visoko kaloričnoj vrednosti i hemijskom sastavu, TNG je ekološko gorivo, široko primenjivo i bezbedno za upotrebu.

Tržište i razvoj

Tržište tečnog naftnog gasa u Srbiji jedno je od vodećih u regionu. Segmenti

prodaje TNG-a na tržištu se dele na prodaju auto-gasa kroz benzinske stanice i prodaja gasa kroz rezervoare i boce za krajnju upotrebu u domaćinstavu kao i za poslovno industrijsku upotrebu. U 2017. godini očekuje se blagi rast potražnje, naročito u segmentu industrijske proizvodnje.

U ovom scenariju ButanGas International je jedna od vodećih kompanija na tržištu TNG-a u Srbiji, a lider u prodaji propana, pre svega zahvaljujući svojim strateški pozicioniranim skladišnim prostorima, širokoj distributivnoj mreži, koristeći prednosti 70 godišenjeg iskustva ButanGas grupe u Evropi. ButanGas International unosi i protežira najviše standarde bezbednosti i kvaliteta, konstantno ulaže u kadrove i tehnologiju, kako bi se svakom klijentu osigurala visoka efikasnost i bezbednost, uz poštovanje principa očuvanja životne sredine.

Korisnici TNG - propana

Propanom se snabdevaju mnogi segmenti života: optimalan je za široku upotrebu

u domaćinstvu, industrijskoj proizvodnji i preradi primarnih i sekundarnih sirovina, kao i u sektoru poljoprivrede i stočarstva.

Iako je od 01.10.2012. godine uvedena akciza na TNG za upotrebu grejanja domaćinstava i poslovnih korisnika, kao i za upotrebu u industrijske svrhe, Zakonom o akcizama je omogućen povraćaj (refakcija) te akcize, a sve u skladu sa Pravilnicima koji bliže objašnjavaju uslove i načine ostvarivanja tog prava. Sagledavajući navedeno, TNG ima ekonomsku prednost u odnosu na druge energente.

TNG – propan za opštu upotrebu

Propan se svakodnevno koristi za grejanje prostora, pripremu tople sanitarne vode, kroz širok raspon opreme, kao što su kotlovi, toplotne pumpe, raznih vrsta zagrevača, fan-coil-a i sl, zatim kuvanje, pečenje i sve vrste obrade namirnica u termo blokovima.

Manje poznate upotrebe propana su za hlađenje prostora, grejanje bazena, za roštilj, za grejanje otvorenih prostora IC grejalicama, za zamke za komarce itd. Osim toga propan može da daje energiju nekim aparatima kao što su frižideri i veš mašine, mašine za mašinsko pranje na suvoj vodenoj pari, mašine za generisanje električne struje itd.

Poljoprivreda i stočarstvo

Propan lako i jednostavno pokriva velike grejne površine u mnogim segmentima uzgoja poljoprivrednih proizvoda, kao i stoke, zatim za primarnu i sekundarnu obradu namirnica, kao što su razne vrste sušara žitarica, voća, lekovitog bilja, zatim proizvodnja stočne hrane i sl.

Industrijska upotreba

Propan je znatno ekonomičniji i čistiji od dizela (lož ulja), uvek na raspolaganju, ne zagađuje životnu sredinu, znatno su niži troškovi upravljanja i održavanja sistema na gas u odnosu na dizel (lož ulje). Uz stalnu energetsku vrednost kao i veće kalorične vrednosti u odnosu na prirodni gas, propan nudi prednosti koje druga goriva ne mogu. Osim toga, industrijski potrošači sa šiframa delatnosti iz sektora rudarstvo, preradjivačka industrija i gradjevinarstvo imaju povraćaj akcize u potpunosti, te je ovim TNG povoljniji i primjenjiviji izbor od drugih vidova energenata.

Kogeneracija i trigeneracija

Zahvaljujući najnovijoj generaciji uredjaja plasiranih na tržištu, kogeneracije i trigeneracijske su postali realnost. Prihvatanje da TNG bude pogonsko gorivo je promovisao njihovo širenje i korišćenje, čak i u područjima gde nije zastupljen zemni gas (metan).

TNG kao auto-gas

Dobro je poznata činjenica da je TNG široko zastupljen u obliku auto-gasa za pogon motornih vozila. Automobilski proizvođači vozila sa pogonom na TNG, shvativši mogućnost da se drastično umanji emisija ugljendioksida, a pre svega nesagorelih ugljovodonika i čestica (PM10, PM2, PM5), konačno su proširili svoju ponudu uvođenjem modernih i efikasnih modela.

Korist za životnu sredinu

TNG je uporedo sa zemnim gasom, najčistije gorivo, za razliku od ostalih naftnih

derivata. Sagoreli gasovi sadrže znatno manje:
• Ugljendioksida
• Zagađivača poput ugljenmonoksida, nesagorelih ostataka ugljovodonika,

sumpordioksida, azotnih oksida, čestica fine prašine, kao i isprarljivih organskih

jedinjenja
TNG nije korozivan, niti toksičan, te u slučaju slučajnog curenja i gubitaka, ne zagađuje zemljište, ni podzemne vode

Činjenica da TNG nije toksičan, čini ga pogodnim za primene koje ne podrazumevaju sagorevanje, te zahvaljujući protokolu iz Montreala, na primer, TNG i njegovi derivati su zamenili CFC, među glavnim uzročnicima ozonskih rupa, prethodno korišćenih u frižiderima i sprejevima.

Regulativa i bezbednost

Jedan od ButanGas-ovih bitnih ciljeva je bezbednost i sigurnost. To je razlog zbog

čega kompanija neprekidno ulaže u modernizaciju, strogo u skladu sa svim propisima.

Osim bezbednosti i sigurnosti, postoji i mogućnost ostvarivanja prava na refakciju (povraćaj) plaćene akcize na TNG, kako za fizička, tako i pravna lica.

Tehničke detalje, uputstva i pravilnike koji bliže objašnjavaju uslove i načine ostvarivanja prava na refakciju akcize možete preuzeti:

download